
Vipassana meditatie is een eeuwenoude meditatietechniek uit India die zelfs nog door Boeddha werd onderwezen. Vipassana betekent eigenlijk ‘op een diepere manier kijken’ en daarom wordt Vipassana meditatie vaak vertaald als inzichtsmeditatie. Tijdens de meditatie ben je voortdurend bewust van wat er hier en nu is. Zo ben je je bijvoorbeeld bewust van je gedachten, je lichaam, je ademhaling, je gevoelens of emoties. Of je let juist op iets dat je ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft. Hierdoor kun je verschillende inzichten krijgen, bijvoorbeeld in je gedachtenpatronen, wat je drijft, of wat je tegenhoudt. Ook is Vipassana een belangrijke bron van mindfulness.
Hoe beoefen je Vipassana meditatie?
Meditatie Vipassana wordt beoefend over de hele wereld en er zijn dan ook veel verschillende Vipassana meditatie oefeningen die je kunt uitvoeren. De verschillende methodes zijn allemaal geïnspireerd op de woorden van Boeddha, maar deze woorden worden steeds iets anders geïnterpreteerd. We geven je daarom nog wat meer Vipassana meditatie uitleg.
De twee belangrijkste methodes die we kennen in het Westen zijn de U Ba Khin-methode (ook wel Goenka-methode) en de Mahasi Sayadaw-methode. Als je de Goenka-methode toepast, dan ga je zittend mediteren terwijl je focust op je lichaam en je sensaties. Gedachten en geluiden sluit je volledig af. Bij de Mahasi-methode wordt de meditatie afgewisseld door zitten en lopen en wordt er aandacht besteed aan de adem in je buik, maar ook aan gedachten en geluiden. Ook dagelijkse activiteiten zoals handen wassen en tandenpoetsen worden meegenomen in de meditatie.
Dan bestaat er ook nog de moderne, wat vrijere methode van de Birmese monnik Ashin Tejaniya. Bij deze vorm van meditatie hoef je minder te focussen en kies je niet van tevoren een meditatieobject, maar let je op wat er zich aandient. Dit is een natuurlijke manier van meditatie waarbij het gaat om een open houding.
De effecten en bijkomstige voordelen van Vipassana meditatie
Het doel van Vipassana meditatie is om zogezegd ‘de geest te zuiveren’ en ‘het lijden te genezen’. De meditatie kan er namelijk voor zorgen dat je bewuster, evenwichtiger en rustiger wordt, waardoor je ook beter kunt omgaan met spanningen en tegenslagen. Hierdoor ga je sterker in je schoenen staan en voel je je ook gelukkiger.
Tijdens de meditatie Vipassana ga je jezelf observeren terwijl je stil zit. Je besteedt bewust aandacht aan je gevoelens en gedachten en je gaat die analyseren zonder negatief te oordelen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je rugpijn hebt, zou je dus kunnen denken: “Au, kan ik hier al mee stoppen?”, maar je moet juist leren om te denken: “Er is pijn, maar alles komt en gaat. Ik ben waar ik ben.”
Door een positieve draai te geven aan je observaties, zul je pijn eerder accepteren en zul je uiteindelijk ook minder last gaan ervaren. Door je gedachtes, je lichaam en je emoties te observeren, leer je bovendien om jezelf beter te begrijpen. Je gaat je door de meditatie ook minder druk maken om dingen die niet in jouw handen liggen.
Verschil met andere meditatievormen
In tegenstelling tot andere meditatietechnieken wordt de Vipassana Meditatie techniek vaak onderwezen in een cursus Vipassana meditatie van 10 dagen lang! Tijdens zo’n 10-daagse cursus kun je namelijk pas echt de techniek leren en de voordelen ervaren van deze bijzondere meditatie. Vipassana is iets wat je echt voor jezelf doet, niemand anders kan het voor jou doen. De cursussen zijn vaak vrij pittig en je moet je tijdens de cursus houden aan verschillende gedragscodes. Daarom zijn deze cursussen alleen geschikt voor mensen die er serieus in geïnteresseerd zijn en bereid zijn om er moeite en tijd in te steken.
Via Novalis biedt geen Vipassana meditatie cursussen aan, maar wel een aantal andere cursussen die wellicht nog interessanter voor jou zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina’s Reiki cursus, magnetiseren Maastricht, mindfulness Sittard of neem contact op voor meer informatie. Ik bespreek graag met jou wat voor soort cursus het beste zou aansluiten op jouw situatie of wensen!
Recente reacties