Yin Yang

Chi Kung 


Chi Kung is in feite een verzamelnaam voor een grote diversiteit aan oefeningen om je levensenergie, ook wel chi genoemd, op een natuurlijke manier te laten stromen. Het is een oude Chinese methode om lichaam en geest in balans te brengen. Kung betekent namelijk cultiveren, beoefenen of ontwikkelen. Vaak wordt Chi Kung, of qi gong, vertaald als energietraining of werken met energie. Chi Kung is een ontzettend belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Werken met chi gong gebeurt door middel van:

 • Ademhaling;
 • Lichamelijke beweging;
 • Meditatie;
 • Visualisatie.

Met Chi Kung oefeningen wordt Chi geactiveerd, beheerst en gestuurd. Door het regelmatig beoefenen van Chi Kung leer je vastzittende energie vrij te maken, oude energie af te voeren en nieuwe energie op te bouwen. Hierdoor help je lichaam en geest in balans te brengen en gezond te houden. Qi gong heeft namelijk een aanstal specifieke doelen en effecten, namelijk:

 • Het leren voelen van energie, het te vermeerderen en versterken, het laten circuleren én het te bewaren;
 • Het versterken van je lichaam, waardoor je over meer energie beschikt en meer aan kunt;
 • Het verbeteren van je gezondheid;
 • Het openen van je energiebanen, zodat de energie overal goed door kan stromen;
 • Het beter afvoeren van afvalstoffen, zodat je meer energie tot beschikking hebt;
 • Dieper en vaker kunnen ontspannen, omdat je leert hoe je spanning kunt verminderen en/of op kunt lossen;
 • Het verhogen van je lichaamsbewustzijn, zodat je sneller merkt wanneer je onnodig spanning vasthoudt.

Healing Tao als extensie van Qi gong

In het verlengde van Chi gong is het overigens ook mogelijk om Healing Tao te gebruiken. Healing Tao is namelijk een unieke combinatie van meditatie en Qi gong. Dit unieke systeem is gecreëerd door Mantak Chia en is een methode om bepaalde ziektes te genezen, spanningen los te laten en om beide zelfs te voorkomen. Het is namelijk zo dat wanneer je de technieken toepast van de Chi Kung oefeningen, levensenergie wordt opgebouwd en vermenigvuldigd. Tao is daarom in feite een natuurlijke weg, die je zelf bewandeld en waarbij evenwicht en harmonie centraal staan. Door Healing Tao toe te passen, word je meer in contact gebracht met je eigen lichaam. Door middel van de vijf elementen zal het toepassen van Healing Tao er ook voor zorgen, dat je meer interactie hebt met jouw omgeving.

Chi KungChi Kung oefeningen

Chi Kung oefeningen worden doorgaans onder verdeeld tussen de passieve (rustige) en actieve (beweeglijke) vorm. Bij de actieve Chi Gong beweeg je jouw lichaam van de ene houding in de andere. Bij de passieve vorm beweeg je jouw lichaam niet, maar wordt de Chi echter bewust gestuurd doordat je op geconcentreerde wijze visualiseert en ademt. Aangezien Chi Kung oefeningen zowel staand, zittend als liggend uitgevoerd kunnen worden, kan jij je wellicht voorstellen dat er talloze manieren en stijlen zijn om Chi Kung te beoefenen. Desondanks hebben alle stijlen in de basis de functie om de juiste balans tussen lichaam en geest te verkrijgen door middel van een optimale lichaamshouding én ademhaling. Het is natuurlijk ook niet van belang dat je jezelf zoveel mogelijk Qi Gong stijlen aanleert. Het is namelijk vele malen belangrijker dat je de Chi Kung oefeningen goed uitvoert én dat je tijdens de oefeningen echt de Chi door jouw lichaam voelt stromen. Chi Kung oefeningen

Heb jij zin of de behoefte om op een gezellige, ontspannende manier, alle stress en spanningen van de dag los te laten, even met jezelf bezig te zijn en jezelf echt centraal te zetten? Dan zijn Chi Kung oefeningen wellicht iets voor jou.

Chi Kung avonden en kosten

Op woensdagavonden van 19:30 uur tot 21:00 uur kun je deelnemen aan de Chi Gong groepslessen in het spiritueel centrum. Beoefen je liever Qi Gong liever één op één? Dan kun je ook voor privélessen Chi Kung bij mij terecht.

Het fijne van Chi Kung oefeningen aanleren is dat je er geen voorkennis voor nodig hebt. Tijdens de woensdagavonden zal ik je leren, om lekker op het ritme van de oefeningen te ontspannen. Daarbij raad ik je wel aan om comfortabele en loszittende kleding te dragen. Ook is het geen overbodige luxe om gemakkelijke schoenen te dragen, of op je sokken de oefeningen uit te voeren.

Bij mij zit je overigens ook niet vast aan een contract. Voor deelname aan een avond vraag ik slechts een bijdrage van € 10,- (contante betaling). Je kunt dus zelf kiezen hoeveel avonden je deelneemt.

Voor verdere informatie of het maken van een afspraak voor een privéles neem dan gerust telefonisch contact met me op, of maak gebruik van het contactformulier.

Liefs Ellie

Chi Kung