Wat kunnen we leren van Indianen en hun spiritualiteit?

By 27 januari 2022Blog
indianen en hun spiritualiteit
 

Spirituele groei

Voor spirituele wijsheden, mindfulness en meditatie laten we ons meestal inspireren door het Oosten, de geboorteplek van yoga. Er is echter ook veel spirituele kennis te halen uit het Westen. De oorspronkelijke bewoners van Amerika, de indianen, hebben namelijk ook heel veel wijsheden en levenslessen die van grote waarde kunnen zijn in ons moderne leven. De levensvisie van de indianen luidt: “Mitakuye Oyasin”. Dit wil zeggen dat iedereen met elkaar verbonden is. De indianen hebben een bijzondere en mooie kijk op spiritualiteit; tijd om hier eens dieper op in te gaan.

Indianenverhalen en hun spirituele betekenis

Indianen zien spiritualiteit niet als een religie, maar als een manier van leven. En al hun verhalen draaien om verbondenheid tussen mensen onderling en mensen en hun omgeving. Die verbondenheid komt terug in hun manier van denken en doen, maar ook in hun rituelen. Deze rituelen beginnen met het zuiveren van de ruimtes van slechte invloeden. Ook de aura’s van de aanwezigen worden gereinigd. Trommels worden eveneens gereinigd en worden vervolgens ingezet om spirituele energie te balanceren.

De wijsheid van de Indianen wat betreft spiritualiteit

Indianen kijken op een hele andere manier tegen de wereld aan dan de Europeanen. Bij de indianen gaat alles om verbondenheid. Aan het begin en eind van gebeden en ceremonies doen indianen altijd de uitspraak Mitakuye Oyasin – We zijn allen met elkaar verbonden. Ze geloven namelijk dat alles met elkaar verbonden is en met elkaar in balans is, of zou moeten zijn. Deze verbinding geldt niet alleen tussen mensen, maar ook tussen andere levende wezens, dieren, planten, rivieren, water en grond.

Indianen wijsheden: zorg voor je familie

Alle onderdelen van de schepping worden door traditionele indianen gezien als familie. En wat doe je met familie? Juist. Daar zorg je voor en daar ga je respectvol mee om. Indianen zijn zich dan ook heel bewust van wat ze doen, omdat ze weten dat hun handelingen ook effect hebben op de rest van de wereld. Tijdens Indiaanse ceremonies tonen de indianen respect en dankbaarheid aan Moeder Aarde en Vader Zon. Ook zijn de ceremonies altijd gericht op de versterking of herstelling van de balans. Tijdens de Zonnedans van de Indianen bijvoorbeeld groeten de dansers de zon en dansen ze volgens vaste patronen die zijn gericht op balans. Daarnaast gaat het bij Indiaanse ceremonies, net als bij yoga, om het ervaren van eenheid van lichaam en geest.

indianen spiritualiteit

Verbinding met Moeder Aarde

Indianen voelen van oudsher een diepe connectie met de aarde. Dieren en mensen zijn voor indianen gelijkwaardig en er is in de indiaanse cultuur ook geen apart woord voor dieren. Zo worden de bizon, de zalm en de beer gezien als medebewoners. Dit geldt ook voor planten, gras en bomen. Alle elementen in de natuur worden gezien als familie en alle levensvormen moeten in balans blijven. Hierdoor voelen de indianen een diepe verbondenheid met de natuur en zullen ze nooit bewust schade toebrengen aan de natuur.

Totemdieren Indianen

Volgens de Indianen en hun spiritualiteit heeft ook ieder mens een totemdier of krachtdier. Lees hier meer over je spirituele gidsen en hoe je in contact met ze kan komen. Totemdieren bij de Indianen zijn dieren, die dicht bij jou staan en jou kunnen helpen tijdens je levenstocht door je eigen kracht aan te spreken en in balans te komen. Het krachtdier is een spiegel van je ziel. Je krachtdier kruist regelmatig jouw pad, fysiek of juist in gesprekken, op tv of in boeken.

Wat is er fout in onze cultuur volgens de Indiaanse wijsheden?

Er is niet per se iets fout aan onze cultuur, maar het zou mooi zijn als wij net als de indianen leren om meer beslissingen te maken die niet alleen goed zijn voor onszelf, maar ook voor de rest van de wereld. We moeten ons meer bewust worden van de schoonheid van de schepping en van de balans/gelijkwaardigheid die er dient te zijn tussen alle schepselen. Ook zouden we wat vaker respect en dankbaarheid naar elkaar en naar de natuur mogen tonen. We hebben namelijk zoveel om dankbaar voor te zijn. Dat is de belangrijkste levensles die we kunnen halen uit de Indiaanse spiritualiteit.

Andere spirituele wijsheden ontdekken?

De visie en meditatie van indianen wordt niet onderwezen in de praktijk, maar wij wilden jou niet onthouden van deze belangrijke en interessante denkwijzen. In ons spiritueel centrum kun je wel terecht voor vele andere interessante cursussen, waaronder Healing Tao en Reiki. Lees over deze behandelingen door op de link te klikken of meld je aan met onderstaande button.

Meld je nu aan