Wat zijn chakra’s?

By 5 september 2023Blog
wat zijn chakra's

Chakra’s zijn intrigerende energiecentra in ons lichaam die vaak worden geassocieerd met spirituele en holistische geneeswijzen. Maar wat zijn chakra’s eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit fascinerende onderwerp en ontdekken we ook hoe chakra’s een integraal onderdeel zijn van ons welzijn en onze vitaliteit.

Wat zijn chakra’s?

Wat zijn chakras nu? Chakra is een woord uit het Sanskriet, dat wiel betekent. Wanneer er gesproken wordt van chakra’s in het menselijk lichaam kun je je dat voorstellen als een draaikolk van energie, die op verscheidene punten van je lichaam te vinden is. Er zijn zeven hoofdchakra’s, elk gelegen op specifieke punten langs onze wervelkolom. Elk van deze chakra’s heeft daarnaast zijn eigen unieke eigenschappen en functies.

c

Wat zijn de 7 chakra’s?

Wanneer we de chakra’s van onder naar boven bekijken, heb je:

  • Het wortel- of stuitchakra, die in het Sanskriet Muladhara genoemd wordt, ligt aan de basis van de wervelkolom. Dit chakra wordt geassocieerd met ons gevoel van stabiliteit en veiligheid.
  • Het tweede chakra is het sacraal chakra. Deze chakra ligt net onder de navel en wordt in het Sanskriet Swadhistana genoemd. En wordt daarnaast geassocieerd met het uiten van gevoelens, seksualiteit, creativiteit en relaties.
  • Het derde chakra is het zonnevlechtchakra. Deze bevindt zich net boven de navel en is verbonden met ons zelfwaardering, energie, blijheid en controle over jezelf. In het Sanskriet wordt dit chakra Manipura genoemd.
  • Het vierde chakra wordt ook wel het hart chakra genoemd. In het Sanskriet heet dit chakra ook Anahat. Dit chakra staat voor vriendelijkheid, liefde, vertrouwen, hoop en balans.
  • Het vijfde chakra bevindt zich bij het strottenhoofd/schildklier en wordt daarom het keelchakra genoemd. Dit chakra is van belang voor de stofwisseling en wordt in het Sanskriet Vishuddhi genoemd. Het keelchakra zorgt voor reiniging van het lichaam.
  • Het zesde chakra bevindt zich net boven tussen de wenkbrauwen en staat daarom bekend als het derde oog. Het Voorhoofdchakra wordt in het Sanskriet Ajna genoemd en dit heeft als betekenis “weten”. Het Voorhoofdchakra vormt je geweten en speelt een grote rol in de keuzes die je maakt.
  • Het laatste chakra is het Kruinchakra. Deze wordt ook wel Sahasra genoemd en dit chakra zorgt voor eenheid.

Chakra kleuren

Een van de eigenschappen van chakra’s is dat ze gekoppeld worden aan kleuren. Zo staat het eerste chakra voor de kleur rood. Het tweede voor oranje. De derde voor de kleur geel. Groen is de kleur van het vierde chakra. Het Keelchakra heeft dan weer een lichtblauwe kleur. Het zesde chakra is donker blauw en het Kruinchakra is paars. Lees hier meer over de chakra kleuren.

Balans in chakra’s

Het evenwicht van chakra’s is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn. Onevenwichtige chakra’s kunnen leiden tot fysieke, mentale en emotionele problemen. Lees hier meer over deze energetische klachten. Er zijn verschillende methoden om chakra’s in evenwicht te brengen, waaronder meditatie, yoga, kristallen, en reiki. Voor het eerste chakra kun je ook oefeningen doen, zodat je contact maakt met de aarde en je benen nieuwe kracht geeft. Wil je meer weten over onze reiki behandelingen? Lees het hier.