De spirituele betekenis van Ankh

By 19 oktober 2023Blog
ankh betekenis

Het Ankh-symbool is een intrigerend symbool dat zijn oorsprong vindt in het oude Egypte. Dit symbool heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gehad en heeft zodoende een diepgaande culturele en spirituele betekenis. Deze blog zal daarom stilstaan bij het Egyptische symbool Ankh en de betekenis die het woord zoal heeft. Wil je meer weten over spirituele symbolen? Koop dan de Taal van de symbolen, een kaartspel dat je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Het Egyptische woord Ankh: betekenis

Het Egyptische woord Ankh betekent leven of een eeuwig leven na de dood. Het woord wordt afgebeeld als een kruis, waarvan de bovenkant in een rondje samenkomt. Hierdoor lijkt het ook op een ouderwetse sleutel. Het is wellicht een van de bekendste symbolen, die we nog kennen van het Oude Egypte. Het Ankh-symbool staat voornamelijk bekend als een symbool van leven en onsterfelijkheid. De lus aan de bovenkant wordt vaak geïnterpreteerd als een handvat, wat suggereert dat het Ankh-symbool de sleutel tot het leven zelf vertegenwoordigt. De Egyptenaren geloofden dat het dragen van een Ankh-amulet bescherming bood en het leven verlengde.

ankh spirituele betekenis

Man en vrouw verenigd: symbool van vruchtbaarheid

Ankh wordt ook vaak gezien als een symbool voor vruchtbaarheid. Dit komt, omdat men de lus van het symbool ziet als de vagina en de lange lijn van het kruis vertegenwoordigt de penis. De vagina vormt zo een verbintenis met de penis: het begin van nieuw leven. De Ankh zorgt zo voor de perfecte hereniging van man en vrouw in harmonie. De horizontale armen van de Ankh vormen de uitgestrekte armen van de kinderen, het resultaat van de unie van vrouw en man.

Ankh spirituele betekenis

Naast zijn fysieke betekenis had het Ankh-symbool ook een diepgaande spirituele betekenis voor de oude Egyptenaren. Het werd vaak geassocieerd met goden en godinnen, vooral met Isis, de godin van het leven en de moeder van alle goden. De Egyptische levenssleutel zou zo toegang verlenen tot het dodenrijk van Osiris of juist deze toegangspoort tot het hiernamaals dicht drukken. De spirituele betekenis van Ankh is dus zowel het leven creëren/versterken of juist loslaten. Wanneer je de Ankh als amulet gebruikt, helpt het symbool bij belangrijke levensfasen, zoals:

  • Zwangerschappen
  • Geboortes
  • Rouwprocessen
  • Transformaties
  • Overgangsfasen
  • Ziekte
  • Slechte gezondheid

ankh

Tweebenige Ankh

Een tweebenige Ankh is een variatie van het klassieke Ankh-symbool uit het oude Egypte. Terwijl de traditionele Ankh een kruisvorm heeft met een lus aan de bovenkant, lijkt een tweebenige Ankh meer op een gewoon kruis met twee verticale benen aan de onderkant. Deze variatie komt minder vaak voor dan de klassieke Ankh, maar heeft nog steeds een diepgaande symbolische betekenis. Het tweebenige Ankh-symbool staat meer voor healing. De lus heeft een reinigende werking en de twee benen zouden ervoor moeten zorgen dat de energie gericht wordt. Therapeuten zetten de Ankh nog vaak in als healing tool om blokkades in de chakra’s op te heffen. Lees in deze blog meer over chakra’s. Meer weten over een Ankh behandeling bij Via Novalis? Klik dan hier!