Je voelt je opgejaagd. Je kunt niet je ontspanningsmoment vinden. Er zit onrust in je lijf en je kunt niet duidelijk een reden hiervoor opnoemen. Tegenwoordig is dit iets waar veel mensen mee geconfronteerd worden. We leven vrij gehaast en hectisch en hebben hierdoor moeite met onze rust te vinden. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan wat er te doen is tegen deze onrust in je lijf.
Hoe herken je een onrustig gevoel?
Iedereen is wel eens wat gestrester na een mindere dag op school of op het werk, maar een onrustig gevoel heb je langer, ook al kun je daar gewoon prima mee functioneren. De volgende symptomen duiden erop dat je onrust in je lijf ervaart:
- Snelle hartslag
- Je ademt hoog
- Hartkloppingen
- Je voelt je opgejaagd
- Je kunt lastig tot rust komen
- Snel geïrriteerd
- Problemen met je aandacht ergens bij houden
- Je moet veel huilen
- Je hebt angst- of paniekaanvallen
- Je bent neerslachtig
Hoe ontstaat onrust in je lichaam?
Er is geen eenduidige oorzaak van onrust in je lijf. Stel jezelf echter de vraag wat jouw stressfactoren zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Gezondheidsproblemen
- Jeugdtrauma’s
- Werkstress
- Ziekte van dierbaren
- Verhuizing
- Perfectionisme
- Studiestress
- Relatieproblemen
Deze factoren kunnen leiden tot stress met als gevolg een continu gevoel van onrust in je binnenste. Wanneer je deze onrust niet bij de bron aanpakt, kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Lees hier meer over hoe je een burn-out kunt herkennen en hoe onze cursus je hierbij kan helpen.
Wat te doen tegen onrust in je lijf?
Er zijn een aantal manieren om een opgejaagd gevoel te verminderen. Hieronder volgen 13 handige tips.
Ademhalingsoefeningen
Wanneer we uitademen, blazen we eigenlijk ook spanning uit. De ademhaling zorgt er kortom voor dat we weten te ontspannen. Word je dus bewust van je ademhaling. Zit jouw ademhaling in de buik of vrij hoog? Wanneer je vrij hoog ademhaalt, is het raadzaam om een ademhalingsoefening uit te voeren. Ga hiervoor rechtop in een stoel zitten en adem dan vijf tellen in en weer vijf tellen uit door je neus. Doe dit een paar keer en je zult merken dat je ademhaling meer onder controle is.
Bewust dingen uitvoeren
Het is niet ongebruikelijk dat je dingen op de zogenaamde automatische piloot doet. Je doet ze, maar bent met je hoofd al ergens anders. Door dingen bewuster uit te voeren, lijkt het alsof je meer tijd overhoudt. Dit zal het onrustig gevoel in je lichaam laten afnemen.
Gebruik een mantra
Het klinkt zweverig, maar een mantra kan ook helpen om de onrust in je lijf af te laten nemen. Gebruik een zin en denk hier meermaals per dag aan. Doe dit in de tegenwoordige tijd, zoals: ik ben ontspannen. Herhaal deze zin meermaals per dag in je hoofd en je zult zien dat je erin zal geloven, waardoor je ontspannener wordt.
Vijf minuten complete rust
Een opgejaagd gevoel ontstaat, wanneer je jouw ontspanningsmomenten niet meer weet te vinden. In het hectische leven dat we leiden, is dit uiteraard niet vreemd. Elke minuut van onze dag moet nuttig gevuld worden, maar soms is het niet erg om even helemaal niks te doen voor vijf minuten. Dat houdt ook in niet op de telefoon spelen, want dit wakkert de onrust in je lijf vaak alleen maar aan.
Voldoende slaap
Een goede nachtrust en voldoende slaap zorgen voor een gezonde levensstijl. Slaap zorgt voor minder stress en een betere focus de volgende dag. Ook neerslachtige gevoelens worden de kop in gedrukt door een goede nachtrust. Slaap dus genoeg en op de lange termijn zul je meer ontspannen worden.
Voldoende beweging
Ook sporten helpt tegen een onrustig gevoel. Met sporten kun je even je hoofd leegmaken en dingen loslaten. Je laat zo stress en spanning los en de beweging zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt. Dit stofje zorgt voor een gevoel van ontspanning. Wil je liever iets anders doen dan sporten? Chi Kung is ook een manier om beweging te krijgen én door deze bewegingen kom je tot rust en in balans.
Mindfulness
Bij mindfulness word je bewust gemaakt van het hier en nu. Dit stuurt je focus naar het leven in het moment. Dit leidt tot minder piekeren, een betere focus en een rustige mentale toestand. Mindfulness kun je met een online training onder de knie krijgen, maar er zijn ook cursussen die je kunt volgen.
Meditatie
Bij meditatie kun je prima tot rust komen. Het helpt om de geest te kalmeren, waardoor ook je stressniveau afneemt. Met meditatie ligt je aandacht op de ademhaling en niet op alle gedachten in je hoofd. Laat deze gewoon aan je voorbij gaan en je zult zien dat die gedachtewervelwind afneemt. Zo krijg je meer rust. Je moet hiervoor wel elke dag mediteren. Vijf minuten is al genoeg. Er zijn meerdere meditatietechnieken. Een bekende techniek is de Vipassana meditatie. Lees hier meer over deze meditatiesoort.
Kruiden die rust creëren
Er zijn ook een aantal geneeskrachtige kruiden in de natuur te vinden, die kunnen helpen met ontspannen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk kamille en lavendel, maar ook valeriaan, saffraan, reishi, citroenmelisse en ashwagandha worden vaak in de geneeskunde van bijvoorbeeld de Chinezen of de Indianen toegepast om rust te creëren. Lees hier meer over Indianen en hun spiritualiteit.
Leuke dingen doen
Leuke dingen doen, kan ook helpen om de onrust in je lijf te verminderen. Plan dingen in waar je vrolijk van wordt en die jou helpen ontspannen. Bezoek je familie of vrienden. Ga een dag lekker naar de sauna of naar het zwembad. Wandel of fiets door een natuurlijke omgeving. Je moet immers ook genieten van het leven.
Beperk cafeïne en alcohol
Wanneer je al een onrust in je lijf voelt, dan moet je geen extra stimulerende middelen nemen. Dingen zoals cafeïne (koffie), nicotine en alcohol zorgen ervoor dat je je nog onrustiger voelt. Beperk dus de inname hiervan.