Wanneer je geïnteresseerd bent in spiritualiteit, zul je een term wel vaker tegenkomen: het hogere zelf. Dit is een vrij abstract begrip en je zult je waarschijnlijk afvragen wat de definitie is van een hogere zelf. Heeft dit betrekking op je zesde zintuig: de intuïtie? In deze blog zullen we daarom dieper ingaan op deze spirituele term. Bovendien kijken we naar het belang van je hogere zelf en geven we je handige tips, waarmee je in contact kunt komen met je hogere zelf.
Wat is je hogere zelf?
Er zijn meerdere theorieën die omschrijven wat het hogere zelf eigenlijk is. Een theorie focust zich op het ontstaan van onze zielen in een en dezelfde bron. Een tweede theorie meent dat iedere ziel zijn oorsprong vindt in een andere Melkweg of zonnestelsel. Zo kan bijvoorbeeld jouw ziel komen uit Sirius, terwijl je partners ziel zijn oorsprong vindt in de Plejaden.
Welke theorie je ook gelooft, je hogere zelf is dat deel van je ziel dat bij de bron is achtergebleven. Wanneer je namelijk incarneert als ziel op aarde, dan reist niet je hele ziel mee naar het aardse lichaam. De lagere vibraties op deze plek en van je lichaam, zorgen ervoor dat een volledige incarnatie niet mogelijk is. Daarom neemt alleen je lagere zelf plaats in je aardse lichaam, terwijl je hogere zelf bij de oorsprong achterblijft. Tussen je hogere en lagere zelf blijft wel een connectie bestaan.
Belang van het hogere zelf
Het hogere zelf heeft een belangrijke rol in je leven. Jouw hogere zelf weet namelijk dat er een plan is voor jouw leven. Een plan dat jij voor je aardse leven bepaald hebt. Samen met andere spirituele machten zorgt het hogere zelf ervoor dat je plan ook uitgevoerd wordt. Om dit te bewerkstelligen helpt je hogere zelf jou met begeleiding en ondersteuning op je levenspad. Zo kun jij de goede keuzes maken en een bepaalde richting met je leven uitgaan.
Wanneer je in nood bent of in levensgevaar zorgt je hogere zelf ervoor dat je hulp ontvangt. Wanneer het bijvoorbeeld nog niet je tijd is om het hiernamaals te betreden, zal je hogere zelf ervoor zorgen dat je nog niet sterft. Je kunt je hogere zelf dus een beetje beschouwen als je beschermengel.
Je intuïtie zorgt voor communicatie
Tussen je hogere zelf en ego blijft een verband bestaan. Hierdoor kun je met je hogere zelf communiceren. Deze communicatie vindt plaats middels je intuïtie. Deze intuïtieve boodschappen komen binnen in je hart en worden hier omgezet naar begrijpelijke taal. Bij mensen die helderhorend zijn, zal dit in de vorm van een fluistering in de oren zijn. Bij mensen die heldervoelend zijn, zal dit in de vorm van een gevoel zijn. Bij helderwetenden zal het sacrale chakra in de buik hiervan melding maken. Ben jij een combinatie van deze drie intuïtieve vermogens, dan verschilt het per boodschap hoe je het waarneemt.
Is er sprake van een hiërarchie?
Hoger en lager zijn termen, die lijken te wijzen op een hiërarchie tussen je hogere en lagere zelf. Dit is allerminst waar. De termen zijn ontstaan, omdat veel mensen denken dat de intuïtieve boodschappen van boven komen. Als je immers een smeekbede doet, dan richt je automatisch je ogen naar de hemel. Bovendien zijn er mensen die denken dat de aarde zich in het laagste zonnestelsel bevindt. De oorsprong van je hogere zelf zal dus altijd in een hoger zonnestelsel liggen. Intuïtieve boodschappen komen in dit geval dus ook van boven.
Gezien vanuit de chakraleer
Ook wanneer je de chakraleer volgt, zal je hogere zelf liggen in de bovenste chakra’s en je ego in de lagere chakra’s. De lagere chakra’s (1 tot en met 3 van onderaf geteld) zijn hierbij meer op het aardse gericht, terwijl de bovenste chakra’s (4 tot en met 7) het spirituele als focus hebben. Je ego wordt in de chakraleer gezien als de derde chakra, het gele chakra, en je hogere zelf zit in het zesde chakra, kleur marineblauw. Ook binnen deze leer ligt het zesde chakra dus hoger dan het derde.
Balans tussen lagere en hogere zelf
Wil je geluk ervaren in je leven, dan is een harmonische samenwerking tussen je hogere zelf en ego van belang. Een gezond lagere zelf zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de wil en kracht hebt om de boodschappen van je hogere zelf te realiseren. Een goed functionerend hogere zelf zal je lagere zelf ondersteunen om verder te kijken dan het fysieke. Een balans tussen het hogere zelf en je ego zijn dus cruciaal.
Lagere zelf heeft overhand
Tegenwoordig zie je helaas vaak dat je lagere zelf de overhand heeft gekregen, waardoor er een disbalans ontstaan is tussen je hogere zelf en ego. De oorzaak van deze overhand heeft vaak te maken met trauma’s, shock, leed, onverwerkte gevoelens en andere negatieve factoren uit je verleden. Kinderen hebben vaak nog een goede intuïtieve communicatie met het hogere zelf, maar krijgen telkens door de ouders en hun omgeving de deksel op de neus. Hierdoor passen kinderen zich aan en verliezen ze de verbinding met het hogere zelf.
Verbinding met hogere zelf aanroepen
Hoe kunnen we nu ons hogere zelf ontmoeten? Met deze tips kun jij in contact komen met je hogere zelf:
- Maak geen beslissingen op basis van impulsief gedrag of vanuit belangen op de korte termijn. Leef vanuit inzicht en wijsheid.
- Wees geduldig met jezelf en anderen.
- Laat liefde en respect de drijvende kracht zijn achter je acties.
- Stel bovendien grenzen op verbaal en energetisch gebied op.
- Laat angsten los, want zij voorkomen dat we ons volledige potentieel bereiken. Erken je angsten liever en vertrouw op de kracht van het universum.
- Ben je bewust van de verbinding met het grotere geheel en maak bewust keuzes.
- Leef in het hier en nu.
- Luister naar je intuïtie.
- Volg je hart.
- Sta open voor verandering, want dit leidt tot groei.
- Neem de verantwoordelijkheid over je leven en wijs niet naar anderen.
- Blijf trouw aan wie jij bent.
- Laat je leiden door het universum en spirituele gidsen.
- Wees trots op je prestaties.
- Besteed tijd en aandacht aan zelfreflectie.
- Besteed tijd aan dingen die je leuk vindt.
- Maak tijd voor meditatie om verbinding te maken met je hogere zelf.
- Wees dankbaar voor dingen in je leven.
In een wereld die constant in beweging is, wordt er vaak van ons verwacht dat we flexibel en meegaand zijn. Maar waar ligt de grens tussen behulpzaam zijn en jezelf verliezen? Grenzen aangeven is essentieel voor een gezond en evenwichtig leven, zowel in persoonlijke als professionele relaties. Het is een daad van zelfzorg en zelfrespect. In deze blog leer je waarom het belangrijk is om jouw grenzen te stellen en hoe je jouw grenzen kunt herkennen.
Wat wordt er bedoeld met grenzen stellen?
Er zijn twee soorten grenzen: de fysieke en mentale grenzen. Onder lichamelijke grenzen wordt fysiek contact verstaan. Hoe ver mag iemand gaan in het aanraken van jou? Vind je knuffelen niet fijn? Vind je het vervelend als iemand in je comfortzone komt? Seksueel overschrijdend gedrag is natuurlijk het voorbeeld bij uitstek van een fysieke grens die overgegaan wordt. Psychische grenzen hebben te maken met jouw wil en jouw kunnen. Een psychische grens wordt bijvoorbeeld overtreden, wanneer andere mensen te veel van je verwachten. Jouw grenzen aangeven stelt je in staat aan te geven dat een ander te ver gaat, zij het op mentaal of fysiek gebied. Geef je dit niet tijdig aan, dan zullen anderen deze grenzen blijven betreden. Bovendien zorgt het aangeven van je grenzen ervoor dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde groeien. Daarnaast zorgt het voor minder stress en onrust in je lijf, aangezien je niet iedereen het meer naar de zin hoeft te maken.
Waarom is grenzen aangeven lastig?
Schaam je niet, als jij het lastig vindt om je grenzen aan te geven. Je bent niet de enige. De moeilijkheidsgraad zit hem in de gedachtegang dat er iets moet gebeuren, anders ben je minder waard als persoon. Een negatief zelfbeeld is daarom voor veel mensen de reden dat de grenzen aangeven een bepaalde moeilijkheidsgraad bevat. Je wilt erkenning en je grenzen aangeven, wekt bij jou de angst op dat die ander je dan niet meer kan waarderen.
Hoe herken je wat jouw grenzen zijn?
Je weet eigenlijk pas wat je grens is, als je die grens bereikt hebt. Let hierbij op dingen als:
- Wat voel je?
- Wat is je behoefte?
- Wat vind jij belangrijk?
- Wat doet het gedrag of de woorden van de andere persoon met je?
- Wat denk je op dat moment?
- Waar komen je gevoelens en gedachten vandaan?
Kijk daarnaast niet te veel naar de grenzen van anderen, want die kunnen in eenzelfde situatie elders liggen dan je eigen grenzen. Respecteer je eigen grenzen.
Grenzen aangeven in een relatie
Grenzen aangeven bij een partner is misschien wel het lastigste wat je in je relatie zult moeten doen. In een relatie willen grenzen namelijk wel eens wat vervagen. Toch blijft het van belang dat jij jouw persoonlijke grenzen aangeeft aan je partner voor een nog gezondere relatie. Je partner kan immers niet in je hoofd kijken, ongeacht hoe lang jullie al samen zijn. Zorg dus altijd voor open communicatie, zodat je makkelijker kan aankaarten wat je wel of niet wilt.
Waarom grenzen aangeven op het werk?
Voor jezelf en je collega’s is het fijn, als jij je grenzen kunt aangeven en wel om de volgende redenen:
- Je voorkomt te veel werkstress, wat op den duur kan leiden tot een burn-out.
- Collega’s krijgen meer duidelijkheid over waar jij de lijn trekt.
- Je productiviteit zal stijgen.
- Je voorkomt dat je jouw werkzaamheden afraffelt.
- Grenzen aangeven kan zelfs leiden tot een betere samenwerking op de werkvloer.
- Je werkdruk kan verlaagd worden.
Zo geef jij je grenzen aan op het werk
Grenzen aangeven is voor veel mensen kortom lastig. Wij geven je daarom een aantal tips hoe je toch je grenzen kunt stellen:
- Maak een lijstje, zodat je weet wat je moet doen en of er ruimte is voor andere taken tussendoor.
- Zeg niet automatisch ja, maar kijk kritischer naar wat je gevraagd wordt.
- Ken ook je eigen grenzen.
- Communiceer assertief.
- Geef collega’s die nog je grenzen blijven overschrijden feedback. Wordt hier niks mee gedaan, dan is het misschien jouw tijd om een andere loopbaan te kiezen waar jij wel in je waarde wordt gelaten.
- Herken patronen en zeg vaker nee.
- Let erop dat je persoonlijke tijd overhoudt en niet ’s avonds je werk mee naar huis neemt.
Grenzen aangeven: concrete voorbeelden
Als laatste willen we concreet een aantal voorbeelden geven van hoe jij bepaalde situaties kunt aanpakken om je grenzen te waarborgen. Op werkgebied kun je bijvoorbeeld eens overwerk weigeren, wanneer hier vooraf geen bericht van is geweest. Je kunt ook duidelijk bespreekbaar maken dat je na werktijd niet meer voor werk gerelateerde zaken beschikbaar bent. Je kunt aangeven dat je bepaalde taken niet alleen afkrijgt en hulp nodig hebt. Respectloos gedrag hoef je niet weg te wuiven. Het is je goed recht dit niet te tolereren en maatregelen te nemen. Op persoonlijk vlak mag je ook wel eens nee zeggen tegen een afspraakje, wanneer je geen zin hebt om iets te ondernemen.
Alles in onze wereld is met elkaar verbonden en sommige mensen hebben een gave om verschillende vormen van emoties sneller op te pikken bij mensen dan anderen. Om hun welzijn te bewaren, is het belangrijk voor die mensen bijvoorbeeld om zich energetisch te beschermen. Hierbij gebruik je een techniek, waarmee je je afschermt van negatieve energieën en stress, die bij jou onrust in je lichaam kunnen veroorzaken. In deze blog leren we je meer over wat energieafscherming is en bespreken we enkele technieken waarmee jij jezelf ook energetisch kunt beschermen.
Wat houdt energieafscherming in?
Bij energetische afscherming roep je als het ware een energetisch schild op als beschermende barrière tussen jou en de buitenwereld. Zo voorkom je dat de negatieve vibes van externe factoren bij jou binnendringen. Men ziet dit schild als een onzichtbaar en sterk krachtveld dat om ons lichaam en onze geest zit.
Wanneer is energetisch beschermen van belang?
Mensen die empathisch zijn of hoogsensitief doen er goed aan zich energetisch te beschermen. Zij voelen te veel gevoelens van iedereen, waardoor ze in hun dagelijkse bezigheden gehinderd worden. In deze situaties kan een energetische bescherming nuttig zijn:
- Wanneer je echt bang bent
- Wanneer je je kwetsbaar voelt
- In een gesprek met mensen met veel negatieve energie
Waarom is jezelf energetisch beschermen zo belangrijk?
Waarom zou je nu werken aan die energieafscherming? Het helpt ten eerste je te beschermen tegen negatieve invloeden. Het krachtveld filtert en stopt negatieve energie van externe bronnen. Het houdt ook emoties en stress van anderen tegen. Ten tweede zorgt een barrière ervoor dat je emotionele veerkracht toeneemt. Je kunt met een extra bescherming tussen jou en de buitenwereld je emotionele welzijn beter controleren. Als laatste dient energetisch beschermen het doel dat je een verbetering in je focus en helderheid laat plaatsvinden. Door je af te schermen, realiseer je een omgeving die de concentratie en productiviteit laat toenemen.
Waarom zou je het niet doen?
Het is een goed idee om je energie in de gaten te houden en zuiver te houden, maar er zijn ook een aantal redenen te geven waarom je je beter niet energetisch kunt beschermen:
- Door je te beschermen bevestig je onwillens het idee dat we gescheiden zijn van de wereld in plaats van verbonden.
- Door je af te schermen, kan je eigen mededogen aangetast worden.
- Door je niet energetisch af te sluiten, krijg je zelfinzicht en kan heling (van eventuele trauma’s bijvoorbeeld) sneller plaatsvinden.
- Je kunt het idee krijgen dat je een slachtoffer van het leven bent.
Wat zijn verschillende energetische beschermingstechnieken?
Er zijn vijf manieren waarop je jouw energieveld makkelijk kunt leren oproepen. Deze methodes leren je direct ook hoe je dit schild zo goed mogelijk bij verschillende situaties in je leven kunt inzetten.
1. Aarden
Goed aarden, is stap een. Haal een paar keer diep adem, waarbij jij je ogen sluit en een sterk krachtveld probeert te visualiseren. Het schild moet je hele lichaam en geest omringen. Als je moeite hebt een schild voor je te zien, stel je dan een zuivere krachtige bubbel om je heen voor die negativiteit van je af doet kaatsen.
2. Positieve woordjes
Wanneer jij je energetisch afschermt, houd dan ook rekening met positieve affirmaties. Houd jezelf als in een mantra voor dat je omgeven bent door positiviteit en dat negatieve energie zich geen weg vindt naar jou toe. Dit versterkt je krachtveld.
3. Helende edelstenen
Edelstenen of kristallen kunnen je helpen je energie af te schermen. Vooral edelstenen met beschermende functies, zoals de obsidiaan en amethist, kunnen je helpen je energetisch veld te versterken. Draag ze lijfelijk bij je of plaats ze in al je leefruimtes.
4. Balans van chakra’s
Door je te concentreren op je chakra’s kun je jezelf beter voelen. Je krijgt hierdoor grip op je lichaam en je mentale staat. Door bijvoorbeeld yoga te beoefenen, kun je je chakra’s, de verschillende kleuren ervan en hun activiteit weer in balans brengen.
5. Dagelijks reinigen
Je kunt ook een dagelijkse reiniging opstellen van je aura. Hierbij haal je de restanten van negatieve energie uit je aura en versterk je dus het krachtveld om je heen. Je kunt je negatieve energie verwijderen middels bijvoorbeeld een meditatie of een zuiverend bad met zeezout.
Auraveld verkleinen
In plaats van een energetisch schild op te werpen tussen jou en de buitenwereld, kun je er ook voor kiezen je auraveld te verkleinen. Let wel op: je aura is niet hetzelfde als je chakra’s. Een aura is een energetisch veld rondom ons lichaam en is opgebouwd uit energielagen die in stand gehouden worden door de chakra’s. Je auraveld verkleinen, doe je door de energie die uit je kruinchakra opstijgt voor te stellen als een dun draadje in plaats van een rokende schoorsteen. Dit zal je helpen minder snel de aanwezigheid van andere mensen en hun emoties op te pikken.
Wil je leren om jezelf beter af te schermen? Dat kan via een energetische behandeling van Via Novalis!
Een burn-out is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over werk en welzijn, maar wat is een burn out precies? Het is een toestand van extreme vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek, die ontstaat door langdurige stress. Het gaat verder dan alleen een drukke dag op het werk of een periode van vermoeidheid; het is een ernstige toestand die zowel het professionele als persoonlijke leven kan beïnvloeden. In deze blog bespreken we daarom de vraag “wat is een burn-out?”, waarbij we ook stilstaan bij de oorzaken en symptomen.
Wat is een burn-out?
Wat is een burn out? Het is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting die ontstaat als gevolg van langdurige blootstelling aan stressvolle situaties, met name op het werk. Het kenmerkt zich door een gevoel van extreme vermoeidheid, afstandelijkheid en verminderde prestaties. Mensen voelen zich vaak overweldigd, emotioneel uitgeput en niet in staat om te voldoen aan de eisen die aan hen worden gesteld.
Wat is dan een autistische burn-out? Dit is een bepaalde vorm bij een autistisch persoon, waarbij langdurige uitputting en een toename van autistische symptomen plaatsvinden.
Verschil tussen overspannen en burn-out
Wanneer je overspannen bent, dan heb je ook te veel spanning en stress in je leven. De klachten lijken ook op die van een burnout, maar er zit een cruciaal verschil in. Overspannenheid is een kortere periode van deze stress en spanning. Herstel je in die periode niet van de klachten, dan kan overspannenheid overgaan in een burn-out. Je spreekt hiervan als de klachten langer dan een halfjaar constant aanwezig zijn. De vermoeidheidsklachten zijn dan ook heftiger dan bij overspannenheid. Je bent mentaal helemaal uitgeput.
Verschil tussen depressie en burn-out
Een burn-out is ook niet hetzelfde als een depressie. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen beide ziektebeelden:
- Een burn out heeft vooral te maken met een storing in je energiehuishouden, terwijl een depressie een stemmingsstoornis is.
- Voor een depressie kun je medicijnen slikken, die er voor een burnout niet zijn.
- Het is niet erfelijk, waar een depressie dit wel kan zijn.
- Suïcidale gedachten behoren niet zo snel bij een burn out, maar bij een depressie kunnen die regelmatig voorkomen.
De symptomen
Burn-outklachten zien er als volgt uit:
- Fysieke vermoeidheid
- Mentale uitputting
- Concentratieproblemen
- Moeite dingen te onthouden
- Onrustige nachtrust
- Gemakkelijk kunnen huilen
- Snel boos zijn
- Piekeren
- Niet tegen drukte kunnen
- Een opgejaagd gevoel hebben in je lichaam
- Het gevoel dat je niks meer aan kunt (machteloosheid)
- Alledaagse dingen kun je niet fatsoenlijk uitvoeren
- Je hebt geen controle over je leven
Wat kunnen oorzaken zijn van een burn-out?
Een burn-out heeft meestal niet maar een oorzaak, maar het is een combinatie van factoren zoals:
- Je wilt teveel
- Er wordt veel van je gevraagd over lange periode
- Je hebt financiële problemen
- Je hebt in relationele sferen problemen
- Je krijgt weinig steun van je omgeving
Burn-out door werk
Een van de grootste burn-out oorzaken is een te hoge werkdruk, die je over een lange periode ervaart. Deze werkstress stapelt zich op, totdat het je te veel wordt en je de normale dagelijkse werktaken niet meer kunt uitvoeren. Deze factoren zorgen bij veel mensen voor aanhoudende werkstress:
- Gebrek aan tijd voor de uitvoering van je taken.
- Je krijgt door personeelsgebrek taken die niet aansluiten op jouw ervaring.
- Je krijgt geen of nauwelijks inspraak.
- Er is onduidelijkheid over de toekomst van jouw functie.
- Je weet niet wat men van je wilt.
- Je hebt conflicten op de werkvloer.
- Pauzes nemen zit er niet in.
- Je kunt niet of nauwelijks verlof indienen.
- Er vinden nare werkomstandigheden plaats, zoals pestgedrag of discriminatie.
- Je verantwoordelijkheden zijn te zwaar voor jouw functie.
- Je werk is hectisch.
Deze dingen geven extra spanning
Er zijn een aantal dingen die extra spanning kunnen geven. Dat kan slaan op leuke en minder leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan ingrijpende gebeurtenissen, zoals een overlijden, een nieuwe baan of trouwen. Er gebeurt in een korte periode van je leven veel en dat kost tijd en energie om te verwerken. Ook dingen die je moet of wil doen, kunnen voor aanhoudende stress zorgen. Denk hierbij aan alledaagse taken, maar ook aan contacten onderhouden of mantelzorg. Een derde aspect dat voor veel spanning kan zorgen, zijn natuurlijk problemen. Denk aan bijvoorbeeld problemen op de werkvloer of problemen met je gezondheid.
Hoger risico op burn-out
Een burnout is niet afhankelijk van je leeftijd, iedereen kan een het krijgen. Sommige mensen lopen echter meer risico op een burn-out:
- Wanneer je een problematisch verleden hebt gehad.
- Als je al eens overspannen bent geweest.
- Je bent vaker ziek geweest.
- Als je dingen niet goed zelf kunt ondernemen.
- Bij weinig steun vanuit je omgeving.
- Bij een conflict vermijdend karakter.
- Wanneer je geen “nee” kunt zeggen.
Herstellen van een burn-out: wat kun jij doen?
Wat kun je nu zelf doen bij burn-outklachten? Wij helpen je graag! Lees hier over onze burn-out aanpak. Het herstel van een ervan bestaat uit drie fasen. Het begint bij het accepteren. Zodra je het accepteert, kun je ontspanning zoeken. Kijk goed welke dingen je kunt doen en welke je moet laten. Sommige mensen werken liever beperkt door, terwijl anderen volledig stoppen om even rust te nemen en de onrust uit het lijf te laten gaan. Fase twee bestaat uit het aanpakken van de problemen, die geleid hebben tot de burn-out. In de derde fase ga je de oplossingen die je in fase 2 ontwikkeld hebt in de praktijk brengen. Zo leer je op een andere manier om te gaan met je spanningen. Meestal kun je met deze klachten ook terecht bij je huisarts, die je doorverwijst naar de praktijkondersteuner of een psycholoog. Wanneer de klachten bijvoorbeeld vooral werk gerelateerd zijn, is het een optie om te kiezen voor loopbaanbegeleiding, zodat je op je huidige werkplek de werkplek kunt creëren die jij wenst.
Ons lichaam is meer dan alleen een fysiek omhulsel. Om ons heen zit ook een energieveld, een aura, dat weer gevoed wordt door de zeven hoofdchakra’s in het lichaam. Ook met dit energieveld en de zeven energiecentra kun je problemen ervaren, aangezien deze energiecentra direct in contact staan met de rest van ons lichaam, zoals de organen en zenuwen. De toestand van ons energetisch lichaam mag kortom niet vergeten worden. Met een aura en chakra healing houd jij jezelf ook op deze manier gezond en in balans. Lees in deze blog meer over aura- en chakratherapie en de voordelen die het biedt.
Wat is een aura en chakra?
Een aura is een energetisch veld om ons lichaam en vormt dus eigenlijk ons energielichaam. Hoe gezonder je energetisch lichaam is, des te gezonder is je mentale en emotionele conditie. Heb je een sterke aura, dan ben je minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. Een verzwakte aura zorgt echter voor minder bescherming en een kwetsbaardere staat. Invloeden van buitenaf en stemmingen van anderen hebben invloed op jouw conditie.
De aura is opgebouwd uit zeven lagen van energie, die van energie voorzien worden door de zeven hoofdchakra’s: zeven energiecentra verdeeld over ons hele lichaam. Iedere chakra heeft een functie en bepaalt hoe we in het leven staan en omgaan met dingen die in ons leven gebeuren. Wanneer je chakra verzwakt is, dan zal dit energiebolletje invloed hebben op de lichaamsdelen en organen waarmee het in direct contact staat.
Wat is een aura en chakra healing?
Met een aura/chakra healing wordt je aura en je chakra’s aangepakt. Je aura krijgt een reiniging en wordt gerevitaliseerd. Je chakra’s worden uitgebalanceerd en eventuele energetische blokkades worden verwijderd. Het doel van een aura en chakra healing is het bereiken van een staat van balans en het leren om beter in je kracht te kunnen staan. Op die manier zul je meer energie ervaren en komen zowel je hoofd als lichaam in een rusttoestand.
Chakra analyse en healing
Een belangrijk onderdeel van de aura- en chakratherapie is de chakra-analyse. Hierbij wordt er gekeken naar waar de knelpunten in je energiestromen zitten. Bij een gezond energetisch lichaam zullen je chakra’s goed functioneren, maar stress of andere externe factoren kunnen de energiecentra verplaatsen, hen sluiten of juist te veel open zetten, hen van kleur doen veranderen en zelfs beschadigen. Chakra's hebben namelijk verschillende kleuren, elke kleur heeft een ander betekenis. Als deze disbalans te lang aanhoudt, dan kunnen er fysieke klachten ontstaan. De chakra healing zorgt voor een herstel van al je chakra’s en zorgt ervoor dat een balans wederom ontstaat, zodat de energie weer kan stromen en je klachten afnemen.
Aura healing
De aura is het natuurlijke energieveld om ieder levend wezen heen. Wanneer je aura in balans is, dan heb je een groot en uitgestrekte aura om je heen, waarbij de energie soepel door alle lagen heen stroomt. Je aura kan echter vervuild raken, waarbij er zelfs gaten kunnen ontstaan of scheuren. Door deze gaten en scheuren verdwijnt jouw energie en maakt je vatbaar voor invloeden van buitenaf.
Waarom kiezen voor een aura/chakra healing?
Veel mensen ervaren stress en spanning in het dagelijks leven. Aura- en chakrahealing kan helpen bij het verminderen van deze stress door het vrijmaken van geblokkeerde energieën en het bevorderen van ontspanning en innerlijke rust. Emotionele trauma's en negatieve emoties kunnen zich vastzetten in het energiesysteem van het lichaam, wat kan leiden tot verstoringen in je aura en chakra. Healing kan helpen bij het loslaten van deze emoties en het bevorderen van emotioneel welzijn. Sommige mensen geloven dat verstoringen in de energievelden rond het lichaam uiteindelijk kunnen leiden tot fysieke ziekten. Door het herstellen van de energetische balans, kan aura- en chakrahealing bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid.
Het verschil tussen een aura en chakra healing
Het belangrijkste verschil tussen aura en chakra healing ligt dus in hun focus en benadering. Aura healing richt zich voornamelijk op het reinigen en balanceren van de energievelden buiten het lichaam, terwijl chakra healing zich richt op het herstellen van de energiecentra binnen het lichaam. Hoewel ze beide gericht zijn op het bevorderen van welzijn, adresseren ze verschillende aspecten van iemands energiehuishouding.
Meditatie heeft nu zijn weg gevonden naar het dagelijks leven van velen. In deze snelle wereld, waar stress en hectiek overheersen, groeit de populariteit van meditatie als een essentieel instrument voor het behoud van welzijn. Er zijn daarom ook veel verschillende manieren van meditatie, zoals de Vipassana meditatie. Lees hier meer over in dit artikel. Waarom is mediteren ineens zo populair geworden? Wat zijn nu de voordelen van mediteren?
Waarom biedt mediteren voordelen?
Als je mediteert, dan word je je meer bewust van je gevoelens en gedachten. Het is belangrijk te begrijpen dat mediteren problemen niet kan oplossen, maar wel helpt het om je houding ten opzichte van problemen te veranderen door bijvoorbeeld ontspannener te worden. Als je al een tijdje mediteert, dan erken je de problemen die je ervaart en leer je de gedachten te begrijpen. Je voelt je niet meer persoonlijk getroffen. Hierdoor kun je alles beter accepteren.
11x voordelen mediteren
Vaak hoor je op internet dingen als mediteren heeft als voordeel een stress verlagende werking, waardoor je ontspannen wordt en je gelukkiger voelt. Lees hier wat je nog meer kunt doen tegen onrust in je lijf. Dat zijn echter niet de enige voordelen van mediteren.
Immuunsysteem verbetert
Uit onderzoek is gebleken dat meditatie helpt bij verbetering van het immuunsysteem. Het aantal CD-4-cellen in het lichaam neemt toe en deze cellen zorgen ervoor dat in het immuunsysteem signalen naar cellen worden verzonden, die infecties moeten bestrijden.
Helpt over verslavingen heen te komen
Door te mediteren krijg je een sterke mentale discipline, wat kan helpen bij van een verslaving afkomen. Er is onderzoek naar gedaan bij een groep alcoholisten, die na acht weken meditatie de zucht naar een drankje beter konden beheersen en over het algemeen minder stress ervoeren.
Verlagen bloeddruk
Meditatie blijkt een mogelijke oplossing te zijn om de bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk kan op termijn tot hartproblemen leiden, maar meditatie kan de bloeddruk met wel vijf punten verlagen. Vooral bij oudere proefpersonen is dit voordeel van meditatie bewezen.
Pijn wegnemend
Voor pijn krijg je vaak medicatie voorgeschreven; zeker voor chronische pijn. Meditatie kan echter ook pijnklachten verminderen. Ook de chronische pijn die veroorzaakt wordt door terminale ziektes neemt af door te mediteren.
Je vergroot je compassie en humeur
Mediteren vergroot positieve gevoelens en met name gevoelens tot jezelf en anderen. Mediteren zorgt er namelijk voor dat je emotioneel meer in balans bent. De focus op de ademhaling en mindfulness zorgen voor minder impulsiviteit. Hierdoor reageer je ook minder uit je emotionele toestand.
Verbeter je geheugen
Meditatie kan inderdaad een positieve invloed hebben op het verbeteren van je geheugen. Tijdens meditatie leer je je aandacht te richten op het huidige moment, wat kan helpen om afleidende gedachten te verminderen. Dit kan op zijn beurt de concentratie en het geheugen verbeteren. Regelmatige beoefening van meditatie kan ook stress verminderen, wat gunstig is omdat overmatige stress schadelijk kan zijn voor het geheugen.
Verhoogt focus
Een specifieke vorm van meditatie, bekend als mindfulness-based stress reduction (MBSR), heeft aangetoond effectief te zijn bij het verbeteren van de aandacht en het werkgeheugen. Het kan handig zijn om te beginnen met korte meditatiesessies en geleidelijk de duur ervan te verlengen naarmate je meer ervaring opdoet.
Je voelt je minder eenzaam
Door regelmatig te mediteren, kan men een dieper begrip van zichzelf ontwikkelen en beter leren omgaan met de emoties die gepaard gaan met eenzaamheid. Meditatie kan ook helpen bij het verminderen van angst en stress, die vaak samengaan met gevoelens van isolatie.
Weg met depressie en angsten
Mindfulness-meditatie, in het bijzonder, wordt vaak gebruikt als een aanvullende benadering bij de behandeling van depressie en angst. Deze vorm van meditatie richt zich op het bewust aanwezig zijn in het huidige moment en het accepteren van gedachten en gevoelens zonder erover te oordelen. Door regelmatige beoefening kunnen mensen leren om afstand te nemen van negatieve gedachten en emoties, wat kan bijdragen aan een verbeterde emotionele welzijn.
Betere nachtrust
Meditatie zorgt ervoor dat je jouw hoofd leeg maakt en de gedachtes die je hebt, leert accepteren. Hierdoor zul je minder piekeren, waardoor je sneller in slaap valt. Bovendien zal de kwaliteit van je slaap ook verbeteren, doordat je vaster slaapt.
Beter zelfbewustzijn
Meditatie moedigt aan tot het observeren van gedachten zonder er direct in mee te gaan. Dit helpt bij het herkennen van patronen in denken en het ontwikkelen van een meer objectieve kijk op de eigen gedachten. Meditatie omvat vaak aandacht voor het lichaam, zoals ademhalingsoefeningen of lichaamsscan meditaties. Deze praktijken kunnen helpen om bewust te worden van fysieke sensaties en spanningen in het lichaam. Wil jij jezelf nog meer ontwikkelen? Volg dan onze cursus spirituele ontwikkeling: Reis naar jezelf.
Het Ankh-symbool is een intrigerend symbool dat zijn oorsprong vindt in het oude Egypte. Dit symbool heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gehad en heeft zodoende een diepgaande culturele en spirituele betekenis. Deze blog zal daarom stilstaan bij het Egyptische symbool Ankh en de betekenis die het woord zoal heeft. Wil je meer weten over spirituele symbolen? Koop dan de Taal van de symbolen, een kaartspel dat je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.
Het Egyptische woord Ankh: betekenis
Het Egyptische woord Ankh betekent leven of een eeuwig leven na de dood. Het woord wordt afgebeeld als een kruis, waarvan de bovenkant in een rondje samenkomt. Hierdoor lijkt het ook op een ouderwetse sleutel. Het is wellicht een van de bekendste symbolen, die we nog kennen van het Oude Egypte. Het Ankh-symbool staat voornamelijk bekend als een symbool van leven en onsterfelijkheid. De lus aan de bovenkant wordt vaak geïnterpreteerd als een handvat, wat suggereert dat het Ankh-symbool de sleutel tot het leven zelf vertegenwoordigt. De Egyptenaren geloofden dat het dragen van een Ankh-amulet bescherming bood en het leven verlengde.
Man en vrouw verenigd: symbool van vruchtbaarheid
Ankh wordt ook vaak gezien als een symbool voor vruchtbaarheid. Dit komt doordat men de lus van het symbool ziet als de vagina en de lange lijn van het kruis vertegenwoordigt de penis. De vagina vormt zo een verbintenis met de penis: het begin van nieuw leven. De Ankh zorgt zo voor de perfecte hereniging van man en vrouw in harmonie. De horizontale armen van de Ankh vormen de uitgestrekte armen van de kinderen, het resultaat van de unie van vrouw en man.
Ankh spirituele betekenis
Naast zijn fysieke betekenis had het Ankh-symbool ook een diepgaande spirituele betekenis voor de oude Egyptenaren. Het werd vaak geassocieerd met goden en godinnen, vooral met Isis, de godin van het leven en de moeder van alle goden. De Egyptische levenssleutel zou zo toegang verlenen tot het dodenrijk van Osiris of juist deze toegangspoort tot het hiernamaals dicht drukken. De spirituele betekenis van Ankh is dus zowel het leven creëren/versterken of juist loslaten. Wanneer je de Ankh als amulet gebruikt, helpt het symbool bij belangrijke levensfasen, zoals:
- Zwangerschappen
- Geboortes
- Rouwprocessen
- Transformaties
- Overgangsfasen
- Ziekte
- Slechte gezondheid
Tweebenige Ankh
Een tweebenige Ankh is een variatie van het klassieke Ankh-symbool uit het oude Egypte. Terwijl de traditionele Ankh een kruisvorm heeft met een lus aan de bovenkant, lijkt een tweebenige Ankh meer op een gewoon kruis met twee verticale benen aan de onderkant. Deze variatie komt minder vaak voor dan de klassieke Ankh, maar heeft nog steeds een diepgaande symbolische betekenis. Het tweebenige Ankh-symbool staat meer voor healing. De lus heeft een reinigende werking en de twee benen zouden ervoor moeten zorgen dat de energie gericht wordt. Therapeuten zetten de Ankh nog vaak in als healing tool om blokkades in de chakra’s op te heffen. Lees in deze blog meer over chakra’s. Meer weten over een Ankh behandeling bij Via Novalis? Klik dan hier!
Chakra's zijn intrigerende energiecentra in ons lichaam die vaak worden geassocieerd met spirituele en holistische geneeswijzen. Maar wat zijn chakra's eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit fascinerende onderwerp en ontdekken we ook hoe chakra's een integraal onderdeel zijn van ons welzijn en onze vitaliteit.
Wat zijn chakra's?
Wat zijn chakras nu? Chakra is een woord uit het Sanskriet, dat wiel betekent. Wanneer er gesproken wordt van chakra’s in het menselijk lichaam kun je je dat voorstellen als een draaikolk van energie, die op verscheidene punten van je lichaam te vinden is. Er zijn zeven hoofdchakra's, elk gelegen op specifieke punten langs onze wervelkolom. Elk van deze chakra's heeft daarnaast zijn eigen unieke eigenschappen en functies.
Wat zijn de 7 chakra’s?
Wanneer we de chakra’s van onder naar boven bekijken, heb je:
- Het wortel- of stuitchakra, die in het Sanskriet Muladhara genoemd wordt, ligt aan de basis van de wervelkolom. Dit chakra wordt geassocieerd met ons gevoel van stabiliteit en veiligheid.
- Het tweede chakra is het sacraal chakra. Deze chakra ligt net onder de navel en wordt in het Sanskriet Swadhistana genoemd. En wordt daarnaast geassocieerd met het uiten van gevoelens, seksualiteit, creativiteit en relaties.
- Het derde chakra is het zonnevlechtchakra. Deze bevindt zich net boven de navel en is verbonden met ons zelfwaardering, energie, blijheid en controle over jezelf. In het Sanskriet wordt dit chakra Manipura genoemd.
- Het vierde chakra wordt ook wel het hart chakra genoemd. In het Sanskriet heet dit chakra ook Anahat. Dit chakra staat voor vriendelijkheid, liefde, vertrouwen, hoop en balans. Deze chakra heeft ook te maken met de helende kracht van universele liefde, wat natuurlijk allemaal via het hart gaat.
- Het vijfde chakra bevindt zich bij het strottenhoofd/schildklier en wordt daarom het keelchakra genoemd. Dit chakra is van belang voor de stofwisseling en wordt in het Sanskriet Vishuddhi genoemd. Het keelchakra zorgt voor reiniging van het lichaam.
- Het zesde chakra bevindt zich net boven tussen de wenkbrauwen en staat daarom bekend als het derde oog. Het Voorhoofdchakra wordt in het Sanskriet Ajna genoemd en dit heeft als betekenis “weten”. Het Voorhoofdchakra vormt je geweten en speelt een grote rol in de keuzes die je maakt.
- Het laatste chakra is het Kruinchakra. Deze wordt ook wel Sahasra genoemd en dit chakra zorgt voor eenheid.
Chakra kleuren
Een van de eigenschappen van chakra’s is dat ze gekoppeld worden aan kleuren. Zo staat het eerste chakra voor de kleur rood. Het tweede voor oranje. De derde voor de kleur geel. Groen is de kleur van het vierde chakra. Het Keelchakra heeft dan weer een lichtblauwe kleur. Het zesde chakra is donker blauw en het Kruinchakra is paars. Lees hier meer over de chakra kleuren.
Balans in chakra’s
Het evenwicht van chakra's is cruciaal voor onze algehele gezondheid en welzijn. Onevenwichtige chakra's kunnen leiden tot fysieke, mentale en emotionele problemen. Lees hier meer over deze energetische klachten. Er zijn verschillende methoden om chakra's in evenwicht te brengen, waaronder meditatie, yoga, kristallen, en reiki. Voor het eerste chakra kun je ook oefeningen doen, zodat je contact maakt met de aarde en je benen nieuwe kracht geeft. Wil je meer weten over onze reiki behandelingen? Lees het hier.
Chakra's zijn subtiele energiecentra in ons lichaam die onze fysieke, mentale en spirituele gezondheid beïnvloeden. Elk van deze energiecentra wordt geassocieerd met een specifieke kleur, en het begrijpen van de betekenis van deze kleuren kan ons helpen om onze chakra's in balans te brengen en een gevoel van harmonie te bereiken. In deze blog zullen we een blik werpen op de verschillende chakra kleuren en hun betekenis.
Wat is de betekenis van chakra kleuren?
Een chakra is een energetische cirkel in het lichaam, dat een bepaald deel van het lichaam aanstuurt. Lees hier meer over chakra’s. De kleuren van een chakra behoren tot de eigenschappen van de energetische cirkel en daardoor vertelt de kleur je iets over fysieke en mentale klachten die je in je lichaam ervaart. Er zijn zeven chakra’s en dus ook zeven kleuren. Chakra’s zijn niet hetzelfde als meridianen. Lees hier meer over de 12 meridianen in ons lichaam.
De chakra kleuren en hun betekenis
Wanneer de chakra’s van onderaf bekeken worden, beginnen we met de kleur rood in het staartbeen. Hierna volgt oranje, geel, groen, blauw, indigo en paars. Elk van de chakra kleuren heeft een betekenis:
- Rood hoort bij het stuitchakra (Muladhara) en staat voor contact met de aarde en geaardheid. Dit zorgt voor een veilig gevoel. Het betekent open staan voor kansen en positief zijn. De kleur rood geeft kracht, energie en liefde. Het is echter ook de kleur van gevaar en agressiviteit. Centraal staat: ik ben.
- Oranje hoort bij het sacraal chakra (Svadhishthana), dat zich net onder de navel bevindt en controle heeft over de geslachtsdelen, baarmoeder, nieren en blaas. Het staat voor balans op seksueel en emotioneel vlak. Het stelt je in staat gezonde relaties aan te gaan. Oranje staat voor enthousiasme, creativiteit en vriendelijkheid. Centraal staat: ik voel.
- Geel hoort bij het zonnevlecht chakra (Manipura) ter hoogte van de navel. Dit chakra wordt verbonden met het spijsverteringskanaal, zoals de maag en lever. Dit gele chakra staat voor zelfverzekerdheid en doelgerichtheid. Geel is de kleur van intelligentie, duidelijkheid, optimisme, wijsheid en vrolijkheid. Geel staat echter ook voor dominantie, onenigheid en agressie. Centraal staat: ik kan er voor een ander zijn
- Groen hoort bij het hartchakra (Anahata), waardoor het gelinkt wordt aan het ademhalingsstelsel. Het hartchakra vormt het centrum. Het staat voor liefde, geborgenheid, vruchtbaarheid, betrouwbaarheid en intimiteit. Bovendien staat de kleur voor vrede, kalmte en hoop. Groen kan van de andere kant de betekenis jaloers en bijgelovig hebben. Centraal staat: ik houd van en er wordt van mij gehouden.
- Blauw hoort bij het keelchakra (Vishuddha). Dit chakra staat in verband met stem, mond, schildklier en nek en is daardoor van belang voor communicatie en uiting van gevoelens. De kleur blauw staat voor oprechtheid, rust, onafhankelijkheid, wijsheid, toewijding en vrijheid. Ook staat blauw voor oververmoeidheid en depressie. Centraal staat: ik praat.
- Indigo hoort bij het derde oog (Ajna), het chakra dat zich bevindt in het voorhoofd. Daardoor wordt dit chakra geassocieerd met ogen, het gezicht en zenuwen. Het derde oog staat voor inzicht, verbeelding en wijsheid. Indigo betekent waarneming en verkoeling, maar bovenal intuïtie. Ik zie, staat centraal.
- Paars hoort bij het kruinchakra (Sahasrara). Dit chakra staat in verbinding met zenuwstelsel en hersenen. Het kruinchakra wordt in een adem genoemd met spiritualiteit. Violet staat hier ook voor. Bovendien staat de paarse kleur voor dromen, ambitie, zelfobservatie en overtuiging. De negatieve kant van paars is arrogantie. Ik geloof, staat centraal.
Wat kun je met informatie over chakra kleuren en de betekenis?
Het is leuk om te weten wat de kleuren van een chakra voor een betekenis hebben, maar deze informatie kan je ook nog van dienst zijn. Wanneer je jouw chakrakleur ziet en begrijpt, kun je jouw klachten beter erkennen en bij de bron aanpakken. Bij een disbalans kun je overwegen een healing te doen. Lees hier meer over healing op afstand.
Hoe kun je chakra kleuren zien?
Sommige mensen zijn gevoeliger voor chakra kleuren dan anderen. Tijdens een speciale chakra meditatie is het mogelijk om de zeven kleuren waar te nemen. Je sluit hierbij je ogen en denkt aan de kleur die bij een chakra hoort. In gedachten zul je een beeld waarnemen en dat is de huidige staat van dat chakra in jouw lichaam op dat moment. Komt de kleur overeen met wat je verwacht te zien, dan is je chakra in balans.
Je voelt je opgejaagd. Je kunt niet je ontspanningsmoment vinden. Er zit onrust in je lijf en je kunt niet duidelijk een reden hiervoor opnoemen. Tegenwoordig is dit iets waar veel mensen mee geconfronteerd worden. We leven vrij gehaast en hectisch en hebben hierdoor moeite met onze rust te vinden. Deze blog zal daarom aandacht besteden aan wat er te doen is tegen deze onrust in je lijf.
Hoe herken je een onrustig gevoel?
Iedereen is wel eens wat gestrester na een mindere dag op school of op het werk, maar een onrustig gevoel heb je langer, ook al kun je daar gewoon prima mee functioneren. De volgende symptomen duiden erop dat je onrust in je lijf ervaart:
- Snelle hartslag
- Je ademt hoog
- Hartkloppingen
- Je voelt je opgejaagd
- Je kunt lastig tot rust komen
- Snel geïrriteerd
- Problemen met je aandacht ergens bij houden
- Je moet veel huilen
- Je hebt angst- of paniekaanvallen
- Je bent neerslachtig
Hoe ontstaat onrust in je lichaam?
Er is geen eenduidige oorzaak van onrust in je lijf. Stel jezelf echter de vraag wat jouw stressfactoren zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Gezondheidsproblemen
- Jeugdtrauma’s
- Werkstress
- Ziekte van dierbaren
- Verhuizing
- Perfectionisme
- Studiestress
- Relatieproblemen
Deze factoren kunnen leiden tot stress met als gevolg een continu gevoel van onrust in je binnenste. Wanneer je deze onrust niet bij de bron aanpakt, kan dit zelfs leiden tot een burn-out. Lees hier meer over hoe je een burn-out kunt herkennen en hoe onze cursus je hierbij kan helpen.
Wat te doen tegen onrust in je lijf?
Er zijn een aantal manieren om een opgejaagd gevoel te verminderen. Hieronder volgen 13 handige tips.
Ademhalingsoefeningen
Wanneer we uitademen, blazen we eigenlijk ook spanning uit. De ademhaling zorgt er kortom voor dat we weten te ontspannen. Word je dus bewust van je ademhaling. Zit jouw ademhaling in de buik of vrij hoog? Wanneer je vrij hoog ademhaalt, is het raadzaam om een ademhalingsoefening uit te voeren. Ga hiervoor rechtop in een stoel zitten en adem dan vijf tellen in en weer vijf tellen uit door je neus. Doe dit een paar keer en je zult merken dat je ademhaling meer onder controle is.
Bewust dingen uitvoeren
Het is niet ongebruikelijk dat je dingen op de zogenaamde automatische piloot doet. Je doet ze, maar bent met je hoofd al ergens anders. Door dingen bewuster uit te voeren, lijkt het alsof je meer tijd overhoudt. Dit zal het onrustig gevoel in je lichaam laten afnemen.
Gebruik een mantra
Het klinkt zweverig, maar een mantra kan ook helpen om de onrust in je lijf af te laten nemen. Gebruik een zin en denk hier meermaals per dag aan. Doe dit in de tegenwoordige tijd, zoals: ik ben ontspannen. Herhaal deze zin meermaals per dag in je hoofd en je zult zien dat je erin zal geloven, waardoor je ontspannener wordt.
Vijf minuten complete rust
Een opgejaagd gevoel ontstaat, wanneer je jouw ontspanningsmomenten niet meer weet te vinden. In het hectische leven dat we leiden, is dit uiteraard niet vreemd. Elke minuut van onze dag moet nuttig gevuld worden, maar soms is het niet erg om even helemaal niks te doen voor vijf minuten. Dat houdt ook in niet op de telefoon spelen, want dit wakkert de onrust in je lijf vaak alleen maar aan.
Voldoende slaap
Een goede nachtrust en voldoende slaap zorgen voor een gezonde levensstijl. Slaap zorgt voor minder stress en een betere focus de volgende dag. Ook neerslachtige gevoelens worden de kop in gedrukt door een goede nachtrust. Slaap dus genoeg en op de lange termijn zul je meer ontspannen worden.
Voldoende beweging
Ook sporten helpt tegen een onrustig gevoel. Met sporten kun je even je hoofd leegmaken en dingen loslaten. Je laat zo stress en spanning los en de beweging zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt. Dit stofje zorgt voor een gevoel van ontspanning. Wil je liever iets anders doen dan sporten? Chi Kung is ook een manier om beweging te krijgen én door deze bewegingen kom je tot rust en in balans.
Mindfulness
Bij mindfulness word je bewust gemaakt van het hier en nu. Dit stuurt je focus naar het leven in het moment. Dit leidt tot minder piekeren, een betere focus en een rustige mentale toestand. Mindfulness kun je met een online training onder de knie krijgen, maar er zijn ook cursussen die je kunt volgen.
Meditatie
Bij meditatie kun je prima tot rust komen. Het helpt om de geest te kalmeren, waardoor ook je stressniveau afneemt. Met meditatie ligt je aandacht op de ademhaling en niet op alle gedachten in je hoofd. Laat deze gewoon aan je voorbij gaan en je zult zien dat die gedachtewervelwind afneemt. Zo krijg je meer rust. Je moet hiervoor wel elke dag mediteren. Vijf minuten is al genoeg. Er zijn meerdere meditatietechnieken. Een bekende techniek is de Vipassana meditatie. Lees hier meer over deze meditatiesoort.
Kruiden die rust creëren
Er zijn ook een aantal geneeskrachtige kruiden in de natuur te vinden, die kunnen helpen met ontspannen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk kamille en lavendel, maar ook valeriaan, saffraan, reishi, citroenmelisse en ashwagandha worden vaak in de geneeskunde van bijvoorbeeld de Chinezen of de Indianen toegepast om rust te creëren. Lees hier meer over Indianen en hun spiritualiteit.
Leuke dingen doen
Leuke dingen doen, kan ook helpen om de onrust in je lijf te verminderen. Plan dingen in waar je vrolijk van wordt en die jou helpen ontspannen. Bezoek je familie of vrienden. Ga een dag lekker naar de sauna of naar het zwembad. Wandel of fiets door een natuurlijke omgeving. Je moet immers ook genieten van het leven.
Beperk cafeïne en alcohol
Wanneer je al een onrust in je lijf voelt, dan moet je geen extra stimulerende middelen nemen. Dingen zoals cafeïne (koffie), nicotine en alcohol zorgen ervoor dat je je nog onrustiger voelt. Beperk dus de inname hiervan.
Healing, oftewel het herstellen van fysieke, emotionele of spirituele gezondheid, is al eeuwenlang een onderwerp van interesse en onderzoek. Traditioneel wordt healing vaak geassocieerd met directe fysieke aanraking van een healer. Maar in de moderne tijd, waarin technologie ons verbindt over grote afstanden, rijst de vraag: is healing op afstand ook mogelijk? Aangezien de energie die nodig is voor een healing overal aanwezig is, behoort een healing op afstand zeker tot de mogelijkheden. In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en onderzoeken we de voordelen en grenzen hiervan.
Wat is healing op afstand?
Healing op afstand verwijst naar het uitvoeren van alternatieve, genezende praktijken zonder fysiek contact tussen de healer en de persoon die de healing ontvangt. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van energetische verbindingen met bepaalde trillingsfrequenties en de moderne technologie, zoals Zoom, om healing over grote afstanden mogelijk te maken. Energie is niet gebonden aan tijd en ruimte. Het stroomt overal doorheen. Daarom zal een sessie op afstand net zo veel effect hebben als een sessie op locatie.
De mogelijkheden
Een healing op afstand biedt een aantal mogelijkheden. Een van de voordelen van een dergelijke healing is dat het niet gebonden is aan tijd of locatie. Zowel de healer als de persoon die de healing ontvangt, kunnen zich op verschillende plaatsen bevinden, wat flexibiliteit biedt voor beide partijen. Bovendien kan deze manier van healing mensen bereiken, die fysiek niet in staat zijn om naar een healer te reizen. Dit opent de deur naar healing mogelijkheden voor mensen met beperkte mobiliteit, ziekte of andere omstandigheden. Zo hebben we verschillende soorten healingen, Reiki, Chakra's maar ook een healing TAO workshop.
Reiki healing
Ook een Reiki healing kan op afstand plaatsvinden. Reiki is een oude Japanse helingspraktijk, waarbij de beoefenaar gebruikmaakt van zijn of haar handen om universele levensenergie door te geven aan de ontvanger. Lees hier meer over Reiki. Helende energie kan de Reiki-beoefenaar sturen naar een persoon, die zich op een andere locatie bevindt. Bij de Reiki healing op afstand maakt de Reiki-master gebruik van intentie en visualisatie om de energie naar de persoon te sturen. Dit kunnen alleen tweedegraads Reiki beoefenaars. Deze krijgen drie symbolen, waarvan een het afstandssymbool is. Wanneer de beoefenaar deze inroept en gebruikt, dan kan hij de genezende Reiki-energie door ruimte en tijd sturen.
Aura en chakra healing op afstand
Normaal is je energie in balans. Aura’s en chakra’s werken in harmonie met elkaar, waardoor energieën vrij kunnen stromen. Lees hier meer over de verschillende chakra’s in het menselijk lichaam. Bij een aura-chakra healing worden energetische blokkades in je aura en chakra opgeruimd, zodat deze energiestroom hersteld wordt. Wordt je energiestroom namelijk onderbroken, dan ervaar je vaak energetische klachten. Lees in dit artikel meer over dit type klachten. Bij deze energetische healing stemt de beoefenaar zich af op de energie van de persoon en maakt gebruik van intentie en focus om helende energie naar hen te sturen, ongeacht de afstand.
Beperkingen
Natuurlijk heeft healing op afstand ook zo zijn grenzen en beperkingen. Healing op afstand vereist een zekere mate van vertrouwen en geloof van de persoon die de healing ontvangt. Omdat er geen fysieke aanraking is, is het belangrijk dat de persoon openstaat voor de mogelijkheid van energetische heling en dat hij vertrouwt op de vaardigheden van de healer. Bovendien is healing een subjectieve ervaring en de resultaten kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen positieve veranderingen en verbeteringen ervaren door healing op afstand, terwijl anderen mogelijk minder merkbare effecten hebben.
Disclaimer: Vanwege bovengenoemde redenen verzorgen wij bij Via Novalis enkel healingen op locatie. Alleen in uiterste noodgevallen zijn andere manieren mogelijk.
Universele liefde is een krachtige en helende energie die ons kan genezen van emotionele, mentale en fysieke pijn. Door universele liefde te omarmen, kunnen we onze emotionele wonden helen, ons fysieke lichaam genezen en meer vrede en harmonie in ons leven creëren. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan wat deze liefde nu precies is en hoe het ons op alle vlakken kan helen.
Universele liefde betekenis
Universele liefde is een term die verwijst naar een onvoorwaardelijke en niet-selectieve liefde die wordt gevoeld en geuit voor alle wezens en entiteiten in het universum. Het is een liefde die verder gaat dan persoonlijke relaties of voorkeuren en omvat de hele mensheid, de natuur en zelfs het hele universum. Deze vorm van liefde wordt vaak beschouwd als een hogere vorm van liefde, omdat het verder gaat dan aardse liefde. Het is een liefde die niet oordeelt, niet discrimineert en niet beperkt is door ras, religie, cultuur of geaardheid. Het idee van deze vorm van liefde is al eeuwenoud en is terug te vinden in veel spirituele en filosofische tradities, waaronder het boeddhisme, het hindoeïsme, het christendom en het taoïsme. In deze tradities wordt universele liefde vaak beschouwd als de hoogste spirituele waarde en wordt het gezien als de sleutel tot vrede, harmonie en verlichting. Kom in contact met je spirituele gidsen en ontdek zelf de spirituele waarde voor jou.
Aardse liefde versus universele liefde
Aardse liefde is de liefde die we voelen voor onze partner, familieleden, vrienden en huisdieren. Het is een liefde die gebaseerd is op persoonlijke relaties en voorkeuren. Het is een liefde die selectief is en die vaak wordt beïnvloed door emoties en verlangens. Aardse liefde kan fluctueren naarmate we ons door het leven bewegen. Universele liefde daarentegen is onvoorwaardelijk en niet-selectief. Het is een vibrerende energie, die verder gaat dan relaties en die zelfs het hele universum omvat. Het belangrijkste verschil kortom tussen aardse liefde en universele liefde is het niveau van inclusiviteit en onvoorwaardelijkheid.
Hoe ontmoet je deze vorm van liefde?
Universele liefde kun je niet eenvoudig ontwikkelen. Het begint echter met het ontwikkelen van liefde voor jezelf. Dit kun je zelf oefenen door dagelijks voor de spiegel lieve dingen tegen en over jezelf te zeggen, terwijl je je spiegelbeeld aankijkt. Als je dit dagelijks herhaalt, dan voel je de liefde stromen door je lichaam. Wanneer je van jezelf houdt, ga je ook anders naar de wereld en het universum kijken en dit steeds meer waarderen en ervan houden. Wil je jezelf beter leren kennen? Lees dan deze blog over de cursus Reis naar Jezelf, waarbij je ontdekt wie je bent.
Universele liefde orakelkaarten
Orakelkaarten kunnen je ook helpen om liefde in je leven te vinden en omarmen. Deze kaarten zijn ontworpen om een dieper begrip van de helende kracht van universele liefde te ontwikkelen en om je te helpen je te verbinden met de energie van deze liefde. De kaarten bevatten symbolen, afbeeldingen en berichten die je begeleiden door uitdagingen en problemen in je leven. De boodschappen die in de kaarten zijn verwerkt, zorgen ervoor dat je hoop, kracht, liefde en genezing vindt in moeilijke tijden.
Om de universele liefde orakelkaarten te gebruiken, is het belangrijk om je te concentreren op je vraag of intentie. Schud de kaarten en trek er een uit. Laat de afbeelding, het symbool of de boodschap op de kaart tot je doordringen en neem de tijd om de betekenis ervan te overdenken. Of laat de orakelkaarten voor je leggen tijdens een reading. Lees in dit artikel meer over een reading.
De helende kracht van liefde
Een van de belangrijkste manieren waarop universele liefde ons kan helpen om te genezen, is door onze emotionele wonden te genezen. Veel van ons hebben pijnlijke ervaringen gehad in ons leven, zoals het verlies van een geliefde, een gebroken hart of een trauma. Deze ervaringen verwonden ons emotioneel en mentaal en beletten ons om volledig van het leven te genieten. Door universele liefde te omarmen, leren we deze pijnlijke ervaringen te accepteren en los te laten. Universele liefde is een onvoorwaardelijke liefde die ons daarnaast bijbrengt om niet te oordelen en juist te vergeven. Het stelt ons in staat om ons te concentreren op de positieve aspecten van ons leven en om onze persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling te bevorderen.
Fysieke genezing
Daarnaast kan universele liefde ons van dienst zijn bij de genezing van ons fysieke lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat emoties een belangrijke rol spelen in onze fysieke gezondheid. Door onze emoties en ons denken te veranderen, kunnen we ons immuunsysteem versterken en ons lichaam helpen te genezen. Liefde ontwikkelt positieve emoties, zoals dankbaarheid, compassie en vriendelijkheid. Deze emoties genezen weer ons fysieke lichaam en beschermen ons tegen ziekte en andere gezondheidsproblemen.
Mentale genezing
Bovendien helpt universele liefde ons om meer vrede en harmonie in ons leven te creëren. Het verbindt ons met anderen en verdiept onze relaties. Het stelt ons in staat om ons te concentreren op onze overeenkomsten in plaats van onze verschillen en om ons te richten op het creëren van een betere wereld voor iedereen. Universele liefde kan ook helpen bij de behandeling van energetische klachten. Lees in deze blog meer over wat energetische klachten zijn.